söndag 29 januari 2012

Biffar med smak från medelhavet

Jag gillar att göra färsbiffar av olika slag och smak, bäst är de med smaker från Grekland eller Italien, och detta recept kommer garanterat att bli en av favoriterna. Färsbiffarna blev väldigt saftiga och lätthanterliga från början till slut.

Istället för hela soltorkade tomater brukar jag använda en soltorkade tomat-puré på tub som jag har hittat på coop under deras egna märke. Den är toppen att ha hemma när man vill ha lite extra smak, som till exempel i de här biffarna.

Färsbiffar med smak från medelhavet
4 portioner
600 gram köttfärs (jag brukar använda blandfärs för att det blir lite saftigare)
½ dl matlagningsgrädde
1 st ägg
5 st hackade soltorkade tomater eller 3 msk soltorkade tomatpuré
½ kruka basilika
1 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
salt och peppar
smör att steka i

Blanda köttfärs, grädde och ägg i en bunke. Hacka basilika och soltorkade tomater (eller använd puré), pressa vitlöken och rör i köttfärssmeten. Krydda med salt och peppar. Forma till små biffar och stek i stekpanna på medelvärme. Servera med rostade grönsaker och fetacreme (recept finns nedan).

Ett litet latemansknep från mig är att när man ska forma biffarna så använder  man en träslev och tar upp en lagom mängd på. Tryck den lätt mot kanten på bunken så att färssmeten hålls samman. Klicka ner i stekpannan och tryck lätt med träsleven för att platta till. Mycket enkelt och inte så kladdigt

Fetacreme
100 g fetaost
2 dl lätt creme fraiche (eller ta vanlig creme fraiche och blanda ut med lite mjölk)
½ kruka basilika
3 soltorkade tomater eller 1 msk soltorkad tomatpuré
salt och peppar

Smula ner fetaosten i en skål och blanda ner creme fraichen. Hacka basilika och soltorkade tomater och rör i. Krydda med salt och peppar. Låt stå kallt till servering.

Ugnsrostade grönsaker
1 liten zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten aubergine
1 rödlök
2 msk olivolja
salt och peppar
torkade chiliflakes
pumpakärnor

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och ansa grönsakerna, dela sedan grönsakerna i jämnstora bitar och lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Strö över pumpafrön och chiliflakes efter smak. Rosta i ugnen i ca 20 minuter.

2 kommentarer:

  1. Låter jättegott, den ska vi göra i veckan, onsdag får det bli om inte redan imorgon! Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Det blev verkligen supergott!

      Radera