torsdag 8 december 2011

Torsdag är tid för soppa

Soppa är ju så gott och i synnerhet fisksoppa, dessutom värmer det gott nu när det börjar bli kallt. Fördelen med mitt bästa fisksoppa-recept är att det tar vara på alla smaker och smakar helt ljuvligt.









Jennys Fisksoppa
4 portioner

200 g räkor med skal
2 gula lökar
2 morötter
1 vitlök solo
smör till grytan
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande fond
1 liter vatten
2 dl vitvin

Finhacka lökarna, vitlök och dela morötterna i mindre bitar. Skala räkorna och lägg räkskalen, lök, vitlök och morot i en varm gryta med smör. Fräs tills löken blivit glansig. Smula i buljongen och tillsätt vatten och vin. Låt sjuda en bra stund, tills det smakar och doftar gott =)
Förbered under tiden det du vill ha i soppan. Jag kan rekommendera följande:

300 g lax eller annan fisk, gärna MSC-märkt
2 morötter
½ fänkål
½ zucchini
1 ask cocktailtomater
½ purjolök
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 dl grädde
gurkmeja
fryst dill
salt och peppar

Dela fisken och grönsakerna i lagom stora bitar. Sila av buljongen och häll tillbaka i grytan. Lägg i morötterna, fänkål, tomatpuré, sambal oelek och gurkmeja och låt koka i ca 5 minuter lägg sedan i resten av grönsakerna och fisken, låt sjuda tills grönsakerna och fisken är genomkokt. Gotta till det med lite grädde som förhöjer smaken och tillsätt dill, salt och peppar efter smak. Värm ett par minuter, men låt inte koka. Smaka av, toppa med de skalade räkorna och avnjut med lite hembakat bröd, till exempel "enklaste brödet".

Smaklig Måltid!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar